opus botanical florist

with limited ground,
we use the air 

VDHDW Architects
Completion: 2016
Location: V&A Waterfront Silo District
Photography: Marianne Jonker
TEAM: Cilna de Waal


Conceptual development for Opus Botanical Florist was twofold: a floating timber structure with a flexible work / retail space below. This combines the traditional greenhouse (for housing plants) with the large factory type doors as moveable partitions to create separate zones.

The client requirements included a small retail area with a large workspace for floral preparations, workshops and conceptual installations. Three translucent sliding screens with sleek black metal frames separate the space. The repetition of the fine steel elements in combination with the more robust timber elements strikes a calm balance whilst maintaining visual interest.

Opus moves from a commercial to a sensory experience, creating a fresh counter consumer calmness with its smell of humus, its damp air and naturally made green foliage.